На 11 януари се навършват 40 години от вдигането на българския военноморски флаг на борда на базов миночистач "Шквал“, съобщиха от ВМС. Първи командир на кораба е старши лейтенант Красимир Атанасов.

За това време в състава на родните Военноморски сили корабът е проплавал над 58 хиляди морски мили.

През годините "Шквал“ се утвърди като редовен участник във Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), а при участието си през 2017 г. за определен период от време е флагман на групата.

Участник е в редица военноморски учения като "POYRAZ 94", "COOPERATIVE PARTNER", "COOPERATIVE ENGAGEMENT", "NUSRET", "NIRIIS", "POSEIDON", плавал е до Грузия, Гърция, Хърватия, Румъния, Русия и Турция.

През 2003 г. по време на учението "COOPERATIVE PARTNER" корабът е сертифициран по програмата за страните-партньори.

На по-късен етап, през 2015 и 2019 г., когато България вече е член на НАТО, корабът е сертифициран по стандартите на Алианса (MAREVAL).

През 2003 г., в рамките на учението "COOPERATIVE ENGAGEMENT", в Загреб, Република Хърватия, корабът е посетен от командира на съюзното морско командване на НАТО в Неапол вицеадмирал Сан Феличе ди Монтефорте, който година по-късно, по време на учението "БРИЗ 2004“, плава на борда на кораба заедно с командира на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) капитан I ранг Полидоро.

През 2019 г., при включването му в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО в пристанище Одеса, корабът е посетен от командира на морското командване на НАТО вицеадмирал Кейт Блоунт и председателя на военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.

Корабът е участвал и в активациите на оперативната група за черноморско сътрудничество "BLACKSEAFOR".