За поредна година Община Стара Загора и фирма "БалБок Инженеринг“ АД организират кампания за безплатно разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата, предаде репортер на "Фокус". Това ще се случи днес от 10.00 до 16.00 часа на паркинга на парк "Артилерийски“ до ул. "Одринска епопея“ и утре от 10.00 до 16.00 часа на паркинга до парк "Зелен клин“.

В Мобилните пунктове гражданите могат да предават лекарства с изтекъл срок на годност; живак, живачни термометри и други уреди, съдържащи живак; лакове и бояджийски материали, разтворители; остатъци от строителна химия – лепила, пяна, силикон и др.; домакински препарати / битова химия; фотографски материали; киселини / основи; мастила; празни опаковки, обозначени със символите за опасност; препарати за растителна защита и борба с вредители.

Основните групи опасни отпадъци в дома са живачни термометри и ампули, живак; лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; препарати за растителна защита; лекарства с изтекъл срок на годност. Опасните отпадъци може да се познаят по символите, изобразени на опаковките им.

Включването на отпадъци с опасни свойства в общия поток битови отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата и системите за оползотворяване на отпадъци.

Системата за разделно събиране на опасни битови отпадъци включва:

Организиране на мобилни събирателни пунктове за приемане за последващо третиране на опасни битови отпадъци два пъти годишно с продължителност най-малко от два дни през всеки период. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се определят в срок до 31 януари на съответната година.

Приемане на опасни отпадъци от домакинствата, генерирани на територията на общината извън организиран мобилен събирателен пункт по заявка от страна на Община Стара Загора.

Последващо транспортиране и третиране на приетите по време на работата на мобилните пунктове и по заявка опасни отпадъци от домакинствата.

Провеждане на информационни кампании, вкл. изготвяне и отпечатване на информационни материали.

За повече информация, може да посетите  http://www.balbok.com/bg/products/Natsionalna-sistema-za-sybirane-na-opasni-otpadytsi-ot-domakinstvata

Община Стара Загора призовава гражданите да се включат в кампанията за предаване на опасни отпадъци от домакинствата.

Рени АТАНАСОВА