В Кюстендил се проведе дискусия за осигуряване на плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията, предаде репортер на "Фокус“. Срещата се състоя в заседателната зала на Община Кюстендил.

На нея присъстваха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, представители на синдикати и работодателски организации, ученици.

"Опитваме се от дефекта да направим ефект. Голямата буря в този сектор при нас мина преди около десетина години, сега се очертава втора буря. Въпросът е да я превърнем в перфектната буря, използвайки средствата по най-правилния начин и да намалим щетите за нашия регион и да извлечем максимални ползи“, каза по време на откриването на форума кметът на Кюстендил.

Той посочи, че целта е хората, за които се планува да останат без работа, да намерят този път своята реализация на територията на областта и в частност в община Кюстендил, а не както в предишния преход те да заминат за София или за чужбина.

"Изключително важно е средствата да бъдат насочени към най-правилните политики, с които хората да бъдат задържани тук – на място, а ако може да привлечем и външни хора  то това би било още по-добрия вариант“, допълни инж. Огнян Атанасов.

От своя страна областният управител инж. Александър Пандурски съобщи, че вече е проведено първото заседание на подкомитета по справедливия преход, действащ на територията на област Кюстендил.

"Европейската комисия даде много добра оценка на тази наша предварителна дейност. Ние успяхме да включим всички форуми, които изпратиха свои представители. Европейската комисия каза, че парите ги има. Те са в сметките на България. Най-важната задача в момента, поставена пред нас, е на да търсим кусури на един или друг от предложените варианти, а консенсусно да търсим възможността да реализираме различни идеи и начинания и да използваме предложения ни финансов ресурс“, допълни инж. Пандурски.

По думите му първата възможност е тази, свързана със санирането на сградите. "Тук е голямата възможност на двете големи общини и на община Бобов дол. Тези от тях, които бяха подготвени и не можаха да се класират по настоящата схема, да бъдат включени. Следващият момент е свързан с квалификацията и обучението“, коментира още областният управител на Кюстендил.