За 18-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица с поредица от разнообразни събития в цялата страна. Пред "Фокус“ София Пейчева, директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил посочи, че мотото на тази седмица е "Библиотеките – по-нужни от всякога".  

Aĸцeнтът нa тaзгoдишнoтo издaниe e ĸoмплeĸcнocттa, ĸoятo библиoтeĸитe имaт в cвoятa дeйнocт. Te ocвeн тpaдициoннaтa cи poля дa ocигypявaт дocтъп дo инфopмaция и чeтeнe зa вceĸи, ca aĸтивни инициaтopи нa дeйнocти cвъpзaни c нeфopмaлнoтo oбpaзoвaниe и yчeнeтo пpeз цeлия живoт.

"На регионално ниво ние ще организираме кръгла маса по темата на националната библиотечна седмица. На нея ще поканим всички наши колеги от областта, представители на общинската власт, на областната администрация. За да можем отново да сложим във фокуса на дневния ред на обществото, в частност на органите от които зависи вземането на решенията, какви са проблемите на нашата библиотека и на нашата библиотечна система в областта“, каза София Пейчева.

Тя допълни, че най-големият проблем за кюстендилската библиотека е липсата на подходяща сграда, в която да се разгръща едно адекватно библиотечно и информационно обслужване, каквото гражданите на Кюстендил заслужават.

"Потребността от библиотеката, присъствието в библиотеката в много голяма степен зависят от това, в каква среда се случва досегът с книгата, контактът с книгата на децата и на възрастните. Обстановката, възможностите на средата не са за пренебрегване. Библиотеката в Кюстендил разполага с един висококвалифициран екип който предлага на гражданите на Кюстендил висококвалифицирано професионално обслужване, но имаме нужда от подходяща сграда“, допълни Пейчева.

Тя посочи, че хората от които зависи това, трябва да разпознават в библиотеката един партньор в множеството функции, изпълнявани от местната административна власт.