В Огледална зала "Нели Божкова“ публиката в Добрич ще има привилегията да види на живо още един австрийски диригент със световна кариера, поканен от Община град Добрич като гост диригент на камерния оркестър на града. Това съобщиха от общината.

Мартин Зигхарт е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest, Cchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, радиосимфоничните оркестри на Берлин, Щутгарт, Кьолн и Хановер, Museum Orchestra Frankfurt и Residentieorkest Den Haag. 

В Австрия - Виенски симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Виенското радио, Salzburg Mozarteum Orchestra, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Wiener Kammerorchester, Wiener Concertverein. Активно работи със симфонични оркестри от Малайзия, Макао, Сао Пауло, Сантяго де Чили, Токийския симфоничен оркестър, Японска филхармония, Japan Century-Orchestra, Orchestra Filarmonica di Gran Canaria, Orchestra della Toscana, Orchestra Sinfonica Siciliano, Филхармонични оркестри от Любляна, Загреб, Белград и др.

Във Виена Зигхарт учи дирижиране, виолончело, пиано и орган. След обучението си е главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър като през този период интензивно се занимава и с църковна музика. Свирил е и като камерен музикант с "Wiener Instrumentalsolisten“, "Eurasia-Quartett“ и "Concentus Musicus“ с Николаус Арнонкур. През 1985 г. е назначен за асистент диригент на Г. Рождественски. След това е диригент на Щутгартския камерен оркестър, най-старият камерен оркестър в Германия, където поема поста от легендарния главен диригент Карл Мюнхингер. 

През 1992 г. е главен диригент на оркестър Брукнер в Линц и Операта в Линц. Има записани множество компактдискове и с двата оркестъра. Ръководи оркестъра на Йохан Щраус по време на четиригодишно турне в Япония. След активната си работа в Щутгарт и Линц той разширява своята дейност и е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. През 2003 г. става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Арнем и основава свой собствен фестивал на открито "Моцарт в Райнсберг“, посветен на оперите на Моцарт. 

Друга страна от творческите му изяви е работата му като директор на международния камерен оркестър "Духът на Европа“, който има членове от над десет нации. През 2012 г. Зигхарт основава фестивала "EntArteOpera“ заедно със Сузане Томасбергер и Филип Арнонкур. Целта на този фестивал е да се възстановят музикални произведения, които са били забранени по време на Третия райх. Израелският камерен оркестър е поканен като фестивален оркестър, на който Зигхарт е и главен гост диригент през тези години. 

През 2016 г. Зигхарт приключва преподавателската си дейност като професор в Грац, но продължава активната си работа в световен мащаб като диригент и педагог и провежда многобройни майсторски класове в Чехия, Италия, Словакия и др. Има телевизионни продукции и филми посветени на него. Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич, от когото е и предложението за това гостуване в Добрич. 

Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: "Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“

Концертът е на 16 май от 18:30 ч. В програмата:

Кристоф Вилибалд Глук - Увертюра към операта "Ифигения в Авлида“

Антонин Дворжак - Серенада за струнен оркестър

Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония № 29, Ла мажор, КV 201.