Диригентът Георги Димитров получи отличието "Марин Големинов“ в Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Връчването на наградата се състоя в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Отличеният не присъства на награждаването.

Наградата по традиция се връчва на рождения ден на големия български композитор, 28 септември, в родния му град Кюстендил. Носителят на наградата се определя от авторитетно жури с председател акад. Георги Минчев, в което влизат проф. Боянка Арнаудова, проф. Пламен Джуров, проф. Павел Герджиков, внучката на Марин Големинов, Лилия, Райчо Христова, който е председател на сдружението "Марин Големинов" в Кюстендил и Дима Укалска от отдел "Култура и духовно развитие" към Община Кюстендил. 

За втора поредна година наградата отива при диригент, след Павел Балев през 2021. Важно е да припомним, че именно Марин Големинов, след завръщането си от Париж, където завършва с отличие Скола Канторум, поставя началото на факултета по дирижиране в консерваторията в София с първия курс по дирижиране, който организира.

Церемонията по обявяване на наградата Големинов в залата на галерията Владимир Димитров-Майстора продължи с клавирен рецитал на Веско Стамболов, които получи приза Големинов през 2020.

Присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, заместник-областният управител Валентина Карангова. Самият Георги Димитров не присъства, защото води майсторски клас за диригенти в София, но изпрати видеообръщение, в което благодари на журито и Кюстендил за голямата чест и разказа за срещите си с Марин Големинов и неговата музика, с акцент върху втората постановка на операта Зографът Захарий, която е дирижирал.

Георги Димитров е знакова фигура в българската музика. Ученик е на проф. Влади Симеонов в Музикалната академия, която завършва с две специалности - оркестрово дирижиране и цигулка (при проф. Михаил Балкански).Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.

През 1972 Георги Димитров става диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 – главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера.

От 1990 до1995 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена "Санта Агата“. След това се завръща като музикален директор и главен диригент на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина на състава, както и участие в откриването на Европейския месец на културата – Пловдив (1999), предавано директно по Евровизия.

Дирижирал е всички български оркестри и е гастролирал като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби.

Води майсторски класове и е канен за член на жури на най-престижните конкурси в тази сфера.

Венцеслав ИЛЧЕВ