Назрял е моментът отговорните институции в държавата да обърнат сериозно внимание на осигуряването на нормални условия на работа, безопасност и  защитни средства не само на служителите, които охраняват държавната граница, а на всички органи в системата на МВР, Противопожарна безопасност и защита на населението, Гражданска защита и различните полицейски формирования. Това заяви директорът на ОДМВР - Пловдив комисар Васил Костадинов след церемонията за отдаване на почит към паметта на убития граничен полицай младши инспектор Петър Бъчваров. Най-малкото, което можем да направим, е да изразим морална подкрепа на близките на колегата, да изразим съжаление, че твърде млад си отива от тоя свят, каза директорът за Агенция "Фокус".

Ето какво каза още комисар Костадинов:

"Правомощията на служителите по Закона за МВР са ясни и категорични, включително използването на физическа сила, помощни средства, оръжие. Те са ясно регламентирани в Закона за МВР, така че във всеки един момент всеки един служител, ако са налице тези законови предпоставки, би следвало да използва, включително и огнестрелно оръжие. Случаят не би следвало, според мен, да се коментира и отразява като нещо различно от един чисто криминален случай, независимо от мястото, където се случва. 

Беше отразено и от медиите, и в официалните изявления на професионалното и политическото ръководство на МВР, че реакция е имало от другия колега, служител на МО, включително с възпроизвеждане на изстрели. Пак повтарям, случаят за мен е криминален, независимо от мястот,о където се е случило.

Има ясен регламент в МВР в кои случаи се използва оръжие. Всяка една структура с полицейски правомощия на територията на дирекцията има такова оръжие. С такова оръжие се извършват и теоретични, и практични занятия, извършват се т. нар. стрелби. Това е част от въоръжението в полицията.".