Директорите на училищата в Бургаска област бяха запознати с "Процедурата за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора". Презентацията беше разширена и засегна ситуации с поява на масов убиец на територията или в близост до учебните заведения и университети, информира кореспондент на "Фокус".

Работната среща е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на директора на ОД на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Повод на обучението е получените множество имейли в началото на м. април за поставени взривни устройства, засягащи училищата от Бургаска област.

Лектори са експерти с богат професионален опит от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ – комисар Кирил Желев и от Военна академия "Г.С. Раковски“, гр. София – д-р Лъчезар Милушев.

Целта е чрез информиране с Процедурата да се постигне единодействие от училищните ръководства при възникване на ситуация, за да се гарантира безопасността на учениците, на педагогическия и непедагогически персонал, както последващо и организиране на учебния процес.

Директорът на ОД на МВР Бургас ст. комисар Калоянов обяви, че ще възложи на началниците на районните полицейски управление в областта да се свържат с директорите на училищата и съвместно да изготвят планове за действия при заплаха за поставени взривни устройства. Областният управител проф. Нейкова допълни, че след въвеждането на плановете за действие, ще бъдат организирани и практически обучения.

Бургас е първият град в страната, в който се провежда информационната среща. Министерството на вътрешните работи планира такива информационни срещи да се проведат в цялата страна.