Военното обучение в училище ще е полезно за децата. Това коментира за "Фокус" директорът на най-голямото школото във Велико Търново СУ "Емилиян Станев“ Кина Котларска. Според нея има достатъчно време за организацията на разписаните правила в наредбата за задължително военно обучение за 10-ти и 11-ти клас, която се очаква да влезе в сила от следващата учебна 2023/2024 година.

Целта на документа е младежите да придобият теоретични знания за защитата на страната и мисиите, задачите на въоръжените сили, както и умения за оцеляване при природни бедствия, кризи от военен характер или предизвикани от промишлени аварии. Военното обучение на учениците ще водят военнослужещи или служители на Министерство на отбраната. То ще се случва в часовете на класа в присъствието на класните ръководители.

"Мисля, че това е полезно, особено едната част от темите. По-скоро  аз си го представях като нещо по-практически ползваемо, свързано с евентуална ситуация на война и реакция в такива случаи. От тази гледна точка, според мен, някои от темите трябва да бъдат малко преформулирани в такава плоскост“, обясни Котларска.

Тя уточни и, че затруднението за институциите ще дойде от допълнителната документална работа, която задължителните часове по военно обучение ще им създаде.

"Като директор на училище се притеснявам от допълнителните срокове, които са ни вменени. Едва ли не изглежда, че през месец ние трябва да подаваме на някой някакви справки, да изпращаме документи и т.н. Това ми се вижда доста притеснително, предвид цялостното натоварване на институцията, наречена училище“, коментира още директор Котларска.

Потърсихме мнението и на няколко родители от старата столица. Повечето от тях са доволни от инициативата, но някои смятат, че не Часа на класа е подходящото време за военно обучение на младежите.

Наредбата е на етап обществено обсъждане, след което предстоят приемането ѝ, както и реалната ѝ реализация.

Луиза ТРАНЧЕВА