Стопаните в Крушаре масово са пострадали от вчерашната градушка, съобщи за "Фокус" кметът на селото Димо Станков. По думите му, въпреки че е валяло около 15 минути, щетите по земеделската продукция са сериозни. Почти напълно са унищожени насажденията от зеле, тиквички и други зеленчуци. Поражения има и по лозята и плодовите дръвчета. Градът е бил с големина на лешник и не е успял да нанесе поражения върху оранжерии и сгради. 

"Водата беше не от тротоар до тротоар, а от двор до двор. Отводнителната система не успя да поеме подобно количество вода, изсипала се от небето за толкова кратко. За 15 минути ни наводни. Природата ни връща за отношението, което имаме към нея," коментира Станков.

Той допълни, че пораженията биха били още по-големи, ако от полигона за борба с градушките не са били изстреляни толкова ракети-около 160.

Според кмета на Крушаре тази година е изключително тежка за стопаните. Първо мразът пожари насажденията, а сега и градът. Друг проблем, според Станков, е че земеделците се отнасят с недоверие към застрахователната система и не застраховат продукцията си. "Сега ще се разчистват унищожените градини и ще се засажда наново, защото времето притиска", допълни Димо Станков.