В четвъртък отсъстващите от детските градини в Бургас са били 17%, в петък – 20%, в понеделник – 25%, а днес – вече 35%. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов, предаде репортер на "Фокус". 

"Наблюдава се ясна тенденция на градация на заболяването и на отсъстващи деца. Със същия процент отсъстват и от персонала на детските градини. Това предизвика обединяване на групи. От днес с моя заповед това е прекратено и заради опасността за разширяване на заболяването от скарлатина. Дезинфекцията в детските градини по всички повърхности ще бъде двуразово на ден, ще се проветрява, ще се пият повече сокове и чайове. Няма да се допускат родители и близки на територията на детските градини", добави Николов.

Той е обезпокоен от факта, че вече почти няма свободни легла в детските отделения в града.  "Трябва да вземем мерки, не можем да стоим безучастни", добави той.

Статистиката сочи, че най-много боледуват децата от 5 до 14 години, следват тези от 0 до 4 години, а на трето място са тези от 15 до 29 години. Най-малко са болните от 30-64 години.