Димитър Костов от Смолян има нужда от помощ, за да му бъде извършена трансплантация на сърце в САЩ, за която е одобрен, научи "Фокус“.

Той споделя, че от шест години е с поставено "изкуствено сърце“, което вече е с изтекъл срок на годност. "На 16 май 2023 дойде щастливата за мен вест – НЗОК издаде заповед, с която ще ми бъдат отпуснати средства за трансплантация на ново сърце. Дават ми нов шанс за живот. Въпреки тези средства за операцията, за да стигна до болницата в Сан Диего, и за задължителния престой от минимум година и половина, ще са ми нужни средства, които аз за съжаление нямам“, казва Димитър и се обръща за помощ към хората.

Той присъства и на заседанието на Общински съвет – Смолян, където също помоли за помощ. Там Димитър разказа, че е одобрен за трансплантация в Сан Диего и всичко за това е платено, но за последващия престой са му нужни още средства, които са непосилни за него.

Той разказа и за връзката на Смолян със Сан Диего и как има много хора от региона, учили там или имащи роднини зад океана. Дори спомена и за факта, че българите в американския град искат да изградят българска църква там и тя да се казва "Св. Никола“. Причината е, че инициаторът на идеята е кръстен в църквата "Св. Никола, която се намира в смолянския квартал Устово. Димитър увери, че иска по време на престоя си в САЩ да търси връзки и да съдейства за побратимяване на Смолян и Сан Диего. Смолянчанинът допълни, че ще потърси съдействие и от известният българин Шефкет Чападжиев, който е от Мадан, за да направят траен проект за трансплантиране на български граждани в Сан Диего.

От името на Общинския съвет, председателят му Ангел Безергянов, заяви, че ще направят каквото е възможно, за да подпомогнат Димитър и неговото възстановяване след трансплантацията.

Който желае да подкрепи Димитър Костов, може да го направи:

- с банков превод към дарителска сметка IBAN BG35 CECB 9790 1042 8159 01 в банка ЦКБ – клон Смолян

- с превод към PayPal сметка свързана с е-мейл dimitar.kostov.sm2023@gmail.com

- с превод към Revolut сметка 4165 9806 1224 9940