Димитър Георгиев отново повдигна въпроса за пустеещата дупка до Понеделник пазара, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Има един терен в центъра на Пловдив – една воняща и смърдяща дупка. Омръзна ми да ми се обаждат граждани и да ме питат защо е така. 12 метра в центъра, безобразие! Много ви моля, нека всички присъстващи все пак да знаят, че трябва да защитаваме  правото на пловдивчани да имат нещо красиво в центъра на Пловдив. Питат ме хората, ми нека да питат министъра и група мафиоти между тях.

20 години се боря за това, в новия устройствен план вече ще бъдат 5 метра. Днес пак ходих при кмета, при всеки съм ходил, това е живо безобразие, корекционна практики...“, каза Георгиев по време на церемонията, на която Вежди Рашидов връчи лично дарение на Пловдив, подредено в залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I“ №15. На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров и бившият кмет Иван Тотев.

Вежди Рашидов, който е и бивш министър на културата посочи, че трябва да се намери решение на този параграф 22 да се промени. Има такива примери в Рим и Китай, каза той.

Припомняме, че теренът с археологически находки пустее от близо 20-сет години. Собственикът на имота Димитър Георгиев има готов проект за облагородяване на терена, добил популярност като "дупката“.

Повечето от архитектите в града обаче се обявиха срещу предложения проект с аргумент, че той не се вписва със съществуващата археология. От Съюза на архитектите в Пловдив настояват общината да си върне терена, който през 80-те години е бил предвиден за изграждане на музей на тракийското изкуство, но е бил загубен
по времето на кметуването на Спас Гърневски.

На мястото са открити ценни артефакти от древния Филипопол, Проектът предвижда изграждането на сграда с хотел, офиси, паркинг за 175 коли, търговски площи. Тя ще бъде вдигната на височина над археологията на 6 метра, а кота корниз е 14 метра. Триетажният комплекс ще е на обща площ от близо 31 хиляди квадратни метра и е с прогнозна цена 30 милиона.

Крепостната стена на древния град ще разделя условно на две пространства на нивото на археологията. Едната част ще е обществено достъпна, а другата – галерия с вход. Ще има и постоянна експозиция, когато няма гостуващи изложби. Ще има и зала с 1600 места за събития. Купол с озеленена част ще покрива археологията. Улицата зад сградата - "Съединена България", ще бъде отворена и ремонтирана, за да поеме двупосочно движение.