90% от подвижния парк в София е вече подменен. Какво струва това на софиянци отговаря в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в София.

"Това е изключително мащабна работа, мащабни усилия, въпрос на много добра организация и координация. И отново ще кажа, безспорно усилията на столичния кмет в последните десетина години в това отношение са забележителни. И ще припомня, че само преди няколко дни при посещението си в България еврокомисар високо оцени електрификацията на транспорта в София, т.е. това, което ние постигаме, макар и може би с по-бавни стъпки, е направило впечатление и на колегите в Европа. Защото София преобрази транспорта си за последните 10 години. Близо 400 милиона са инвестициите само в нови превозни средства на електротранспорта, над 250 милиона са инвестициите в автотранспорта, в метрополитен за последните 10 години инвестициите са може би над 1,5 млрд.лева", добави Дилчев.

Според него, метрото е основата на транспорта в столицата, с най-много пътници, Работата по неговото разширяване продължава, въпреки опитите за саботаж на тези проекти. 

"Много ми се иска всичко това, което е започнато, да продължи. Защото това е процес, който има начало, но той няма край. Непрекъснато трябва да се подновяват средства, давам пример, въпреки тези инвестиции в електротранспорта. Тролеите, които сменихме преди 10 години идва време отново да бъдат подменяни. Това е един процес, който не трябва да спира. За съжаление, в годините след идването на демокрацията, нещата не се случваха така, както ни се иска, затова едва ли ще се учудите, ако ви кажа, че до преди 10-ина години в София все още имаше от червените “Икарус"-и. Слава Богу, всичко това е в миналото. Да, имаме един такъв чудесен, реставриран червен “Икарус", който ако искат гражданите могат да го видят", каза още Дилчев.

По думите му, тази година има значителен ръст и на пътуванията в градския транспорт на София. Новата тикет система, която работи в градския транспорт повече от две години, даде възможност за много по-гъвкава тарифна политика, за много по-лесни начини за покупка на превозни документи.

"И резултатите не закъсняха. От септември м.г. влезе в сила и новата тарифна политика на Столична община. Искам да напомня, че от миналата година вече ученици и студенти могат да закупуват и годишни карти. Въведохме нов превозен документ годишна карта, месечна карта за младежи. Въпреки кризите успяхме да  организираме и да финансираме транспорта, без да увеличаваме цените на основните превозни документи. С подновяването на подвижния състав, столичният транспорт събира все повече и все повече пътници", посочи още Димитър Дилчев.

Цоня СЪБЧЕВА