От 2002 г. насам Европейската седмица на мобилността е ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. 

"Процесът е дълъг. В много от градовете в Европа доста по-назад във времето,и без да има такава седмица, те работят в посока на намаляване на автомобилния трафик и други начини за придвижване в градската среда". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в София.

"От 2014 г. Центърът за градска мобилност организира седмица на мобилността, по традиция от 16 до 22 септември всяка година. Интересно е мотото през 2023 “Да пестим енергия". Оказва се, че все повече хора, не само тук, но и в Европа има опасност да влязат в графата както енергийно бедни, така и транспортно бедни. И именно с тази цел се насърчават всички начини за придвижване за по-чист, по-евтин, по-екологичен градски транспорт. И най-важното - да намерим начини за подпомагане на процеса, да оставим автомобила и да изберем алтернативен начин на придвижване", каза Дилчев.

Според него тази тенденция в София преди 2020 г. е била постоянна и устойчива. Има ръст на пътуващите в градския транспорт всяка година.

"За съжаление, това, което беше постигнато, буквално за няколко месеца по време на пандемията се върна години назад. Не само тук, по целия свят. Промениха се навиците на хората, наложи се по-различен начин на живот. Всички помним, децата не ходеха на училище, бяха затворени учебните заведения, повечето хора работеха от вкъщи. Това наложи сериозно преосмисляне на всичко, което можеше и трябва да се случи в бъдеще. Слава Богу, вече три години по-късно повечето от нас са забравили за това време. И смея да твърдя, че през 2023 г. почти възстановихме пътнико-потока, който беше от времената преди пандемията. Неочаквано и за нас, защото прогнозите бяха за възстановяване 2025-2926 г.", добави Дилчев.

По думите му, "седмицата на мобилността" придобива все по-голямо значение в София, общината успява, макар и с малки стъпки, да привлече все повече хора, все повече млади хора към услугите на градския транспорт, към алтернативните методи за придвижване, било то пеша, с велосипед или пък с модерните напоследък тротинетки. През тази седмица се напомня на хората, че най-евтиния, най-удобния и най-бързия начин за придвижване в столицата е с градски транспорт.

"Важното е да покажем колко удобно може да се ползва градския транспорт. Да покажем, че по-бързо може да стигнете денем до работа, по-бързо може да стигнете до магазина, ако слезете от автомобила, без да губите време и да търсите място за паркиране. И най-важното с различните събития, които започнаха от събота е, че всеки алтернативен начин на движение означава здраве, означава и по-чист въздух в столицата за нас и за децата ни.

Цоня СЪБЧЕВА