Има дефицит на яйца в Европа и това е причината за повишеното търсене и по-високата цена в момента. Вина за това обаче нямат производителите, а търговците. Това каза за "Фокус“ Димитър Бояджиев – собственик на птицеферма в Смолян.

За пример той посочи, че от тях като производител, яйцата са на цена от 0,34 лв. за брой, а крайният потребител ги получава на цена между 0,59 и 0,65 лв. Това е почти 100-процентова надценка. "Наши яйца в магазина с размер М и L се движат според количеството и опаковката между 0,33 и 0,37 лв. Получаваме оплаквания от местни жители, които недоволстват от цените в магазините и са прави хората. Това става, защото има дефицит, въпреки че в България има достатъчно производство, за да се е задоволят един път и половина собствените нужди на населението. Изнасят се яйца поради завишеното търсене на европейския пазар“, обясни Бояджиев.

По думите му, за Великден няма да има увеличение в цената на яйцата. Католическият Великден е една седмица преди православния, което означава, че търсенето на яйца в Европа ще бъде преустановено. Яйцата ще бъдат пренасочени към българския пазар, което означава, че ще има достатъчно яйца за всички, категоричен е Бояджиев. "Няма да има повишаване на цените, а и не е справедливо спрямо българския народ да се предлагат на такива цени. Това обаче го разбираме само ние производителите, но не и търговците“, посочи птицевъдът и уточни, когато се говори за цената на яйцата в България, като сме част от европейското семейство, ние не можем да бъдем по-различни.

Той допълни, че цените на производителите на яйца в България се различават с малко, тъй като зависят и от опаковката, която представлява голяма част от цената. Малката кутийка излиза с около 2 – 2,5 стотинки по-скъпо на яйце заради самата опаковка, а не заради яйцето. Когато яйцето се продава на кора от по 30 броя е сравнително по-евтино за крайния потребител.

Бояджиев подчерта, че най-доброто яйце за Великден е с размер М и е т. нар. "борче“.

Той посочи, че тази година няма да откриват пунктове за продажба на яйца на по-ниски цени в Смолян, каквато е традицията им от години, тъй като разрешителния режим е доста труден. Хората обаче ще могат да си купят яйца на производствени цени на място в птицефермата, както всяка година.

Нели ГЕРГЬОВСКА