Кръгла маса по проект "Образование за утрешния ден“ се проведе днес във Велико Търново. Домакин на проявата бе Областна администрация в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Във форума, който се организира от Регионалното управление на образованието, участваха около 150 директори и учители от всички общински и държавни училища в региона. Проектът е финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, а основен акцент в кръглата маса е единната електронна платформа за образователни услуги и съдържание – "Дигитална раница“.

Форумът бе открит от инж. Розалия Личева, началник на РУО във Велико Търново, а областният управител инж. Георги Гугучков поздрави участниците в него. Той изтъкна, че за да отговори на реалностите в динамичния и променящ се свят, образованието трябва също да се развива и променя, за да управлява и планира по-добре бъдещите процеси, явления и тенденции.

"Пандемията ускори рязко дигитализацията на живота във всички аспекти и най-силно засегна образованието. Поздравявам ви, че много бързо и сравнително безпроблемно, преди три години, преминахте към технологиите за обучение и преподаване, така че децата да не губят знания и умения. И преди пандемията, беше ясно, че в съвременното училище все повече ще се използват интернет, електронни дневници, интерактивни дъски, лаптопи и таблети. По този начин дигитализацията става средство за по-ефективно общуване и преподаване като активно ангажира вниманието на учениците. В това аз виждам смисъла на проекта "Образование за утрешния ден“ и Единната електронна платформа за образователни услуги и съдържание "Дигитална раница“, които са предмет на вашето събиране тук. Пожелавам ви успех и ползотворно участие! Вярвам, че наред с дигитализацията и модерните електронни способи за преподаване и учене, вие като истински будители, ще съумеете да запазите и предадете на вашите учени news pic 2
© Областна администрация - ВТ
ци топлотата и сърдечността на непосредствената връзка и живото, човешко общуване“, подчерта областният управител.

Единната електронна платформа за образователни услуги и съдържание "Дигитална раница“ бе представена от Яни Гебеджелиев, който е в екипа, разработил платформата и е мениджър "сектор образование“. Той изтъкна, че идеята на тригодишния проект, който бе удължен до октомври тази година, е да се дигитализира частта средно образование.

Платформата "Дигитална раница“ предлага на учениците достъп до богат набор от безплатно дигитално образователно съдържание. Тя позволява на учителите да създадат свое такова и така да обогатяват библиотеката на платформата, предлагайки интересен и разнообразен материал. Платформата служи и като информационен портал за родители. Тя им позволява да следят обучителния процес на своите деца и да получават актуална информация за оценките, отсъствията, бележките и задачите им за самостоятелна работа.