Дигитализацията в туристическата индустрия изучават учениците от Гимназия по туризъм във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От началото на втория учебен срок в часовете по учебна практика, младежите иползват обновената технологична платформа Clock PMS+. Като член на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство /АУРХ/, търновското училище въведе обучението по хотелиерски софтуер Clock Evolution още през 2017 по проект MARTOURISM.BG, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България.

Дигитализацията в туризма се отнася до използването на цифрови технологии и онлайн платформи за подобряване и рационализиране на различни аспекти от туристическата индустрия. Това включва всичко - от маркетинга и резервациите до управлението на дестинации и преживяванията на клиентите. Няколко са причините, които осмислят изучаването на учебни предмети, свързани с дигитализирането на дейностите в туризма:

1. Растеж на туристическата индустрия: Туристическата индустрия е един от най-големите икономически сектори в света, като непрекъснато расте благодарение на напредъка в технологиите и променящите се потребителски предпочитания. Само добре подготвените бъдещи професионалисти в туризма, ще могат да се реализират на този динамичен пазар и да допринесат за растежа му.

2. Умения за бъдещето: Учейки дигитализация в туризма, учениците придобиват основни умения, които са преносими и приложими в различни области, което ги прави по-конкурентоспособни на пазара на труда. Тези умения включват аналитично мислене, решаване на проблеми, креативност и владеене на различни софтуерни инструменти.

3. Подобрено клиентско изживяване: Тъй като туризмът става все по-дигитализиран, търсенето на персонализирани, удобни и безпроблемни изживявания на клиентите нараства. Учениците, запознати с принципите на дигитализацията, ще бъдат по-добре подготвени да проектират и изпълняват услуги, които надхвърлят очакванията на клиентите и водят до лоялност и повторни посещения.

4. Оперативна ефективност: Дигитализацията може значително да подобри оперативната ефективност в туристическия сектор, като рационализира процесите, намалява разходите и увеличава производителността. Разбирането на тези възможности ще позволи на учениците да допринесат за разработването и прилагането на стратегии, които максимизират възвращаемостта на инвестициите и стимулират растежа.

Учениците ще се научат да използват софтуерните решения, за да управляват процесите, да оптимизират разходите, да увеличават производителността, да разработват стратегии за устойчиво развитие.