Административният съд излезе с решение да се прекрати промяната на движението в центъра на София. То стана обект на скандали през последните седмици, а недоволни столичани призовават за протест през идната седмица.

"Съдът отсъди в полза на истината, такава каквато е. На първо място не признава 17 документа от общо 23 за относими към предмета на делото. Това показва, че явно тактиката на Столична община е била да залеят съда с възможно най-много документи. Два от най-силните им документи са становището на НПО "Велоеволюция“, която няма никакво отношение към случая, а вторият е приложен план за развитите на велосипедния транспорт до 2019 г. – съдът казва, че той е изтекъл“, казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред bTV. 

Според нея решението на съда е породено от липсата на добре изготвен план за реорганизацията на движението в центъра на София от страна на Столична община.

По думите на Диана Русинова проблемите се виждат с просто око – маркировката на пешеходната пътека на бул. "Витоша“ вече е избеляла в рамките на 2 седмици, а отстоянието от новите паркоместа до нея е 3 метра – въпреки че по закон трябва да има минимум 5 метра разстояние между последното паркомясто и "зебрата“.

"Черните колчета, олющената пешеходна пътека, липсващите пътни знаци, липсващото осветление на пешеходната пътека, толкова малко оставеното разстояние между паркомястото и пешеходната – всичко това са предпоставки за изключително опасни ситуации“, казва още Диана Русинова.

От Столична община ще обжалват решението на съда на втора инстанция.