Диалог между поетите Петър Чухов и Сашо Серафимов организират в Добрич на 30 юни, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. "Ще имам удоволствието да посетя Добрич по покана на кмета на града, за да участвам в поетически диалог с елегантния поет Сашо Серафимов, с когото преди малко повече от два месеца взехме съпътстващи награди на конкурса "Христо Фотев", споделя творецът Петър Чухов. Като прелюдия на предстоящата литературна среща Сашо Серафимов го приветства с думите: ""Добре дошъл, трубадуре, в земята на Доброто! Очакваме те!“.

Петър Чухов е съвременен български поет, писател и музикант. Съставител, редактор и автор е на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник (на унгарски и български) "Más-más csönd / Различна тишина“. Съавтор е с Александър Мануилов на пиесата "Честита Нова година“, номинирана за Национална годишна награда за драматургия, Шумен 2015. Включен е също в много антологии в България и в чужбина. Творбите му са преведени на 18 езика и публикувани в над 20 държави. Участник в литературни пърформънси (като "Литература в действие“, проект на Британски съвет в България, съвместно с британски автори, 2002), на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Германия, Румъния, Унгария и Русия. Автор и водещ на проекта "Поетически трубадурски двубои“ на клуб "Бялата ръкавица“ към Арт център "Алтера“, които след това продължава като модератор сам. Съавтор (с Марица Колчева) на комиксовата поредица "Гъвко и Мръвко“. Бил е член на жури на много престижни конкурси за литература. Автор е на 17 книги, регионален редактор за България в "Балкански литературен вестник“ (Балкански књижевни гласник).

Сашо Серафимов е завършил Славянския университет - София, специалност "Социална педагогика“. Издал е стихосбирките "Белег“ (1979; в съавторство), "Дума свободна“ (1990), "Дарителят на сънища“ (1994), "Врата на хоризонта“ (1998), "Синият поглед на дървото“ (2004), "Потъване на светлината“ (2009). През 1995 г. издава книжка с приказки "Объркани приказки. Стихосбирката му "Старците умират в края на света“ (2013) получава две национални награди - съпътстваща на името на Христо Фотев и наградата "Дамян Дамянов“. Негови стихотворения са превеждани на полски, словашки, турски, румънски, руски, английски и др. езици. Лауреат е на международни литературни фестивали в Украйна, Румъния, Полша, Турция. Член е на Съюза на българските писатели.

Поетичният диалог ще се състои в Огледална зала "Нели Божкова“ от 18:00 ч.



Жулиета НИКОЛОВА