Това каза Деян Дойнов, кмет на Община Сопот, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Днешната дата наистина е най-трагичният ден в историята на нашия град, наречен "Страшното“. Това е най-кървавото събитие и всички от това, което сме чували от нашите предци – потресени сме от това, което се е случвало тогава. Но днес отбелязахме с панихида тези събития“, заяви той.

Кметът припомни, че през 1877 г. турската армия и башибозук избиват над 400 сопотненци. "Това са все бележити сопотненци, сред които е бащата на Иван Вазов – Минчо Вазов. Там са Пею Куртев, Мичо Кючука, Стоян Пенчев, Ганчо Пенчев – все допринесли за историята на нашия град“, уточни той.

"Тези издевателства над нашите съграждани продължават близо няколко десетки дни, като започват на 2 и на 3 август, когато башибозуците от Анево се опитва да влязат в нашия град, отбивани от караула, който е бил в западната част на града. Но влизат по един много подъл начин, като се преобличат като руски войници в стремежа си нашият караул да бъде заблуден, че идва подкрепление, идва руска войска, която да освободи града. Напротив, това са били башибозуците, които с цялата си наглост и арогантност влизат, опожаряват всичко, което е в града“, каза още той.

"Избиват мъжете, издевателстват, изтормозват жените и на практика много тежко и много мъчително за всички наши съграждани, които в стремежа си да се спасят, са бягали по Зли прорез, по Бойкова нива, в килийното училище, което е било над града, и дори към връх Амбарица“, добави Деян Дойнов.

Кметът изрази надежда народът да не гледа на тези дати като на пиар акция, на просто посещение в църквата или на някой площад.

Милослава АНГЕЛОВА