Наближава Европейската нощ на музеите, която тази година ще бъде отбелязана на 13 май, а Националният археологически резерват "Деултум" край средецкото село Дебелт е подготвил две изложби, с които да посрещне своите посетители. Директорът Красимира Костова каза за "Фокус", че първата от тях ще бъде открита в "Геймановата къща" в град Средец. 

"Това е гостуваща изложба на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Изложбата се нарича "Птиците – образи от съкровищницата на Националния етнографски музей". Акцент в нея е персонажът на птиците, който присъства в традиционната култура на българина - как е изобразен в надписи, тъкани, шевици, които са закодирали различни митологични теми", обясни директорът. 

Втората изложба по повод Нощта на музеите ще бъде открита в Националния  археологически резерват "Деултум - Дебелт". Тя е свързана с представянето на халколитния обект "Козарева могила", който се намира на територията на град Каблешково в община Поморие. Проучванията там са дело на доц. Петя Георгиева от Софийския университет, а изложбата ще представи постигнатите резултати. 

Нощта на музеите ще започне около 16.30 часа на 13 май и ще продължи до полунощ, докогато ще бъдат отворени всички музейни експозиции.