Детска градина "Първи юни" е единствената в Добрич, където се провеждат занимания в центрове по интереси, а до дни тези кътове ще бъдат обзаведени с нови мебели, които да отговарят на функционалността и атмосферата на всяка конкретна дейност, лесно разпознаваеми за децата и създаващи комфортна атмосфера. Това съобщи директорът на детската градина Валентина Русева, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

Иновативните образователни модули приобщават децата от най-малката до най-голямата възрастова група, като при I-ва група заниманията основно са насочени към създаване на умения у малчуганите за избор на място за занимание, да се обърнат към самите себе си, да си зададат въпроса: на мен какво ми се прави, и да направят сами своя избор, без външна намеса. Детската градина е единствена в Добрич и областта, където децата се обучават и възпитават по програма от европейски тип.

"Стъпка по стъпка" е разработена от авторски колектив на Център за развитие на детето към университета в Джорджтаун, Вашингтон, съвместно с европейски специалисти по предучилищна педагогика. Програмата предполага индивидуален подход към всяко дете, стимулира неговата активност и креативност и дава възможност на семейството му да участва в цялостната дейност на детското заведение.

Десет са работещите центрове по интереси в детската градина - изкуство (най-желания), наука, кулинарни умения, работа с родители, пясък и вода, манипулативни игри, ограмотяване, строителни блокчета. Дневно биват разкривани пет такива центъра и децата от по-големите възрастови групи могат да изберат по своя воля и желание в кой да се занимават в дадения ден. Това отразява техните особености, индивидуални възможности и темп на развитие. 

Друга особеност е, че е създадена възможност родител на възпитаник на детската градина да влезе във всеки един режимен момент на работа в конкретен център и да помага на учител или на децата. Това приобщава всички участници в проц news pic 2
©
еса и ги превръща в своеобразна общност със свои цели, идеи и подход, скъсява дистанцията и прави по-пълноценно общуването между малчуганите, педагозите и родителите. "Това е много полезно, защото винаги един родител може да види как неговото дете "стои" на фона на останалите деца в групата", коментира Валентина Русева.

В последните три години екипът на детската градина работи по проект, насочен към деца, които не владеят добре български език и такива със специални образователни потребности. Детското заведение има шанса да разполага с пълен екип от специалисти за работа с тези деца - психолог, двама логопеди и ресурсен учител. 

Последният международен проект, по който детската градина си партнира с детски заведения в Северна Македония, Италия, Хърватска и Португалия, е насочен точно към работата с родители в неформална среда, за създаване на културна интелигентност, като най-важната в нашето съвремие за постигане на устойчивост в бъдеще. 

Жулиета НИКОЛОВА