Двама специалисти в използването на детектора на лъжата са разпитали поотделно близнаците Валентин и Борислов Динкови, обвинени в лично укривателство за убийството на Димитър Малинов от Цалапица, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Днес делото срещу близнаците най-накрая тръгна по същество. Соченият за извършител на убийството Рангел Бизюрев пък бе доведен също в съда като свидетел.

Вещите лица са Владимир Христолов и Христо Лефтеров. Те са подложили на детектор на лъжата съответно Борислав Динков и Валентин Динков. И двамата експерти подчертават, че преди изследването е имало беседа с близнаците относно полиграфското изследване.

"Борислав заяви, че изобщо не докосвал Димитър Малинов. Въпросът ми беше “Ти удря ли Малинката (той така го е наричал) във вечерта на 20 юли тази година (б.р. - 2023 година)". Резултатът от теста е беше лъжа. След това му съобщих резултата и го приканих да ги коментира. Той първоначално продължаваше да отрича, че го е удрял. После заяви, че е помогнал на Рангел да натоварят тялото в колата на Динков. Рангел се обадил на Валентин и му казал да донесе лопати, кирка и мотика. Рангел и Борислав решили да свалят тялото на Митко от багажника. Единият го хванал за подмишниците, а другият за краката. При свалянето си Малинов той бил изхъркал. Рангел го ударил по лицето със шамари, за да го свести. Борислав също ударил шамари на Митко с цел да го свести и викал: "Събуди се, бе", споделя Христолов.

"Има декларация за съгласието на Борислав да се подложи на този тест. Няма изненади в тази процедура. Лице, което лъже, съвсем разбираемо, не може да доведе резултата до истина", допълва още той.

Ето пък какво сподели днес пред съда и Христо Лефтеров - полицай, подложил другия близнак Валентин на полиграфско изследване.

"На Валентин също му бе зададен въпрос за нощта на убийството на Димитър дали действително го е ударил? Той отговори с “НЕ". Резултатът беше, че казва истината. Той допълва в показанията си, че е помагал за копането, там където е заровен. Датчиците по лицето измерват и те показват кога има лъжа. Над 95% успеваемост има при тежко криминално престъпление. Разпитваният може да промени думите си, но не може да скрие реакциите на тялото си. Трудно някой би заблудил полиграфа", казва Лефтеров.