Създаването на редовен кабинет е основното послание по време на предизборната кампания на ГЕРБ-СДС. "Смятаме, че не може да губим повече време да няма редовно управление, което да изведе държавата от тази криза, която продължава вече 2 години. Всички останали послания следват съставянето на редовен кабинет" - каза в интервю за "Фокус" Десислава Трифонова - трета в листата на ГЕРБ-СДС в 16 Многомандатен избирателен район за изборите на 2 април 2023 година.

Трифонова посочи, че двете години, в които ГЕРБ не управлява страната, не са довели до нищо добро. "Днес сме по-бедни, икономически сме по-зле, България вече не е този фактор на Балканите, който беше по време на европредседателството и по време на управлението на ГЕРБ, когато европейските лидери идваха в България, за да решават основни за Съюза въпроси. Извън това, вече 2 години 50 милиарда еврофондове седят на трупчета и чакат да бъдат усвоени" - изброява тя.

ГЕРБ са готови, ако са първа политическа сила, да предложат съставяне на кабинет. Припомни, че ПП и ДБ вече са управлявали заедно и именно те са в основата на кризата. "Единственият изход от политическата криза е съставяне на редовен кабинет и ние сме готови да поемем тази отговорност. Управлявали сме дълги години, включително в периоди на различни кризи - световната икономическа криза през 2009 г., след това имаше мигрантски кризи, имаше ковид криза, при която успяхме да преведем страната по възможно най-добрия начин, имаше финансиране за бизнеса. Не позволихме хората да бъдат засегнати по негативен начин, както се случи в последните 2 години" - заяви Трифонова.

Десислава Трифонова беше част от две разследващи временни комисии в 48 НС - за "Джемкорп" и за "Нексо". В интервюто разказа подробности:

"Комисията по случая "Джемкорп", на която бях председател, приключи с доклад, приет с огромно мнозинство и подкрепен от пет политически партии. Докладът отиде в ДАНС, където е сметнато, че има основание и данни за извършено престъпление, за да бъде изпратен в прокуратурата. Най-фрапантното нещо е, че цялата ни енергетика с един подпис е дадена на чужда държава. Меморандумът с "Джемкорп" е заплаха за националната сигурност.

Случаят с "Нексо" е прецедент, според нас, в историята на политическите партии. Знаете, според Закона за политическите партии е забранено юридически лица да финансират политически партии. Всички билбордове на "Демократична България" са били платени по втория начин. Защо? - защото на 15 служители от "Нексо" са им вдигани заплатите преди дарения или след дарения към "Демократична България". Същите тези 15 служители в един ден са решили, че ще дарят по 19 999 лева на "Демократична България". Това е доказано с писмо от Националната агенция за  приходите. Това говори само за едно нещо - заобикаляне на закона и тук въпросът е: защо "Демократична България" не прояви морал да върне тези средства, знаейки много добре, че е финансирана по втория начин. Другият въпрос е какви зависимости има "Демократична България" от такава компания, която в момента е разследвана на световно ниво?".

ГЕРБ-СДС обещава стабилизиране на икономиката в страната. Постигането на тази цел ще започне с успокояване на хората и бизнеса чрез създаване на редовен кабинет. Сред планираните мерки са ускоряване на иконимическия растеж на страната и отварянето на Оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост, в които има 50 милиарда. 

"Още в средата на 2021 г. предупредихме Кирил Петков и Асен Василев, които тогава бяха министри, че заради високите цени на енергоносителите трябва да бъде направен компенсиращ механизъм за бизнеса. Реален действащ механизъм беше въведен чак в средата на 2022 година. В същото време в еврозоната бяха взети адекватни компенсативни мерки, които помогнаха на бизнеса да не повиши цените до такава степен, както в България.

Цените на един български производител бяха два пъти по-високи от цените на производител в еврозоната. Естествено е днес да виждаме тази инфлация. Най-притеснително е, че Асен Василев продължава да ходи в националните телевизии и в социалните мрежи да обяснява как ние живеем по-добре. Не познавам хора, които със 100 лева днес си купуват повече неща със стоте лева преди две години" - коментира третата в пловдивската листа на ГЕРБ-СДС.

Трифонова, която беше директор на Българската агенция за инвестиции, заяви в интервюто, че инвестиционната политика на страната ни е претърпяла крах. "Най-високо прокламираната и най-мащабно обявена инвестиция на Кирил Петков от една компания за електромобили от 140 милиона евро пропадна с гръм и трясък. Кирил Петков като дойде на власт през 2021 г. обеща едни 4 милиарда инвестиции за 2021 г. Няма ги тези 4 милиарда" - каза и припомни, че през цялата 2022 г. ича 438 милиона сертифицирани инвестиционни проекта, от които 231 са по време на редовното правителство, а останалите - на служебния кабинет. Посочи, че за първото тримесечие на 2021 г., преди ГЕРБ да сдаде властта, инвестициите са в размер на 800 милиона.

Трифонова припомни, че в 48 НС депутатите от ГЕРБ-СДС са гласували да не се спират плащанията към хората с ТЕЛК до излизането на новите решения, социалните плащания са обвързани с линията на бедност, което още тази година ще доведе до 22% увеличение, всяко българско семейство с деца от 1 до 4 и 8 клас при започване на учебната година да получава финансова помощ. Парламентарната група подкрепи мярката за безплатните учебници, увеличаването на бюджета за саниране с около 170 милиона лева и всички бъдещи неусвоени средства от ПВУ да се прехвърлят към програмата за саниране, ограничаване до 3 на броя глоби за една година за шофиране без винетка със задна дата от 1 януари 2019 г.

"Надявам се пловдивчани да излязат и да гласуват и на 2 април те да ни поведат към стабилност. Надявам се да ни подкрепят с бюлетина №2" - каза в заключение Десислава Трифонова, трета в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив град.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.