Десетокласникът Христо Христов от паралелка "Съдебна администрация“ в Националната търговска гимназия, гр. Пловдив, стана "Окръжен прокурор за един ден“ в Деня на отворените врати на Окръжна прокуратура – Пловдив. 

Ученикът беше приет от Ваня Христева, окръжен прокурор, която разказа за своята ежедневна работа като магистрат, за избора на юридическата професия и за решението да стане прокурор.  На срещата присъстваше и Божидара Божилова от същата паралелка, която пък стана "Съдебен администратор за един ден“ в Окръжна прокуратура – Пловдив.

"Научихме много за професията на прокурора и за работата на магистратите и съдебните служители, което ще ни помогне и в изучаването на специалните предмети в училище“, казаха двамата десетокласници. Заедно с техни съученици от 10 и 11 клас от паралелка "Съдебна администрация“ те посетиха деловодствата на Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура – Пловдив и се срещнаха със служители, които приемат и обработват сигнали, жалби и други документи от граждани и адвокати.

Гимназистите видяха на практика как чрез компютърната система се осъществява случайното разпределение на делата, които се наблюдават от прокурорите. За работата на съдебните служители пред учениците говориха Румяна Христова, завеждащ отдел "Архив“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжна прокуратура – Пловдив, и Славка Русева, административен секретар в Районна прокуратура – Пловдив. 

В Деня на отворените врати в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив гостуваха и ученици от 5 клас от  СУ "Св. Седмочисленици“, гр. Пловдив, които се срещнаха с Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор, и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор.

Магистратите им разказаха за своята професия, а след това петокласниците посетиха техните кабинети. Наскоро прокурори от ОП-Пловдив гостуваха в часа на класния ръководител в СУ "Св. Седмочисленици“ и изнесоха лекция по право пред същите ученици по Образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Денят на отворените врати са провежда всяка година в навечерието на 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.