На 20 април 2023 г., десетокласници от СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Смолян участваха в симулативен съдебен процес в рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати“ в Окръжна прокуратура – Смолян. Тази година инициативата се провежда под мотото "Открито за съдебната власт“ и е съвместно с Административен съд – Смолян. Учениците посетиха Съдебната палата в града, където се намират кабинетите и на прокурорите. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

В една от залите десетокласниците "участваха“ в съдебно дело, като влязоха в ролите на съдия, прокурор и адвокат, които трябваше да решат дали да потвърдят наказателно постановление спрямо нарушител на правилата за движение по пътищата. Процесът е по реален казус и се проведе на две инстанции. Нарушителят е бил установен да извършва дрифтиране по пътя и санкциониран с наказателно постановление от полицията, което той обжалваше първоначално пред Районен съд, а след това и на втора инстанция - пред Административен съд. И двата ученически съдебни състава потвърдиха издаденото наказателно постановление.

"С решението си десетокласниците заявиха, че не толерират подобно поведение на пътя, критични са към безразсъдното шофиране и са отговорни пред себе си и близките“, коментира Недко Симов, окръжен прокурор на гр. Смолян. В инициативата участваха Игнат Колчев, председател на Административен съд - Смолян, Николинка Обретенова, прокурор в Окръжна прокуратура – Смолян и Петя Оджакова, съдия в Административен съд – Смолян.

Денят на отворените врати се провежда всяка година по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.