Десетки смолянчани се включиха в Нощта на музеите в Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Залите на Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ в града бяха пълни с хора, дошли, за да се насладят на уникалната изложба на икони, да послушат музика в различни жанрове, да гледат фокуси или кино.

Кметът Николай Мелемов откри изложбата "Християнски ценности“ – икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните в музея, която е собственост на Петър Пиронков, основател на Дом на изкуствата – Устово. Колекцията е събирана повече от 20 години и обхваща икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните, собственост на Петър Пиронков. За него колекционерството е фамилна традиция. В голямата си част ценностите са купувани от международни аукциони  във Франция, Италия, ЮАР и др. Така, изнесени извън страната ни християнски богатства, са върнати в България.

"Тази уникална изложба е празник за нашия град. Вярата ни прави човеци и ни дава сила в нашия живот. Благодаря на световноизвестния живописец Петър Пиронков, че ни прави съпричастни към ценностите на християнското изкуство, както и на РИМ "Стою Шишков“ за реализиране на експозицията, посочи при откриването Мелемов.

Преди началото на културното събитие иподякон Даниел Апостолов изпълни "На многая лета“.

Тази изложба е необикновена, тя е от вяра във вяра. Изложба – упование. Благодаря на г-н Пиронков, който ни предостави 114 ценности, които нашия музей не притежава, каза директорката на музея Валентина Василева.

Авторът на експозицията Петър Пиронков благодари на кмета Мелемов и на Валентина Василева  за възможността да покаже уникалната си колекция от христински ценности в РИМ "Стою Шишков“. 

На откриването присъстваха още областният управител Стефан Сабрутев, гл. секретар на областта Георги Кисьов, приятели и почитатели на твореца Пиронков, духовни лица, граждани и гости на Смолян. 

Нощта в музея в Смолян продължи с концерт на фолклорна група "Звъника“, които завладяха сърцата на посетителите с различни песни, изпълнени акапелно или със съпровод.

Програмата продължи с концерт на Валентин Генчев – саксофон, който изпълни евъргрийни и потопи смолянчани в един магичен свят.

Вокална група "Приятели“, с ръководител Пламена Седянкова също изпълни своя концерт, с песни за приятелството и вечни български хитове.

Кулминацията на вечерта беше участието на актьора и илюзионист Ненчо Илчев. Малки и големи наблюдаваха в захлас фокусите и се смяха на шегите на актьора, който е родом от смолянското село Момчиловци.                                                                                                   

Нощта на музеите в Смолян завърши с представянето на филма "Борис І. Покръстването“.

Нели ГЕРГЬОВСКА