До дни Свищов ще е градът с най-много монтирани инсталации за събиране на празни пластмасови бутилки. От Общината в крайдунавския град уточняват за Агенция "Фокус“, че единадесетте "Шишеяда“ ще са поставени на различни оживени места. Така Свищов става първенец в кампанията на сдружение BG Бъди активен – "Искам да съм полезен … Рециклирай ме!“, в която участват 20 населени места.

Организаторите поясняват, че шишетата трябва да са празни, измити и подсушени, преди да бъдат оставени за рециклиране.

"Свищов дава прекрасен пример и ни показва, че нещата могат да се случват, когато има желание. Градът е отличен пример за това, че най-добрите резултати се получават, когато НПО сектор, граждани и администрация работим заедно. Вярвам, че това е пътят, по който трябва да се развиват общините и гражданското общество“, казва Ласка Ненова, основател на BG Бъди активен, координатор на кампанията.

Свищов се присъедини към кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ oще през пролетта на 2022 година и благодарение на активното участие и идеи на Общината, той продължава да е един от най-дейните в семейството на "Населените места # БезОтпадъци ".

"Община Свищов създаде Център за управление на отпадъците и изгради площадка за временно съхранение и третиране на строителни отпадъци; създаде организация за разделно сметосъбиране на всички бюджетни институции и учреждения; предостави на 22 търговски обекта в града контейнери за разделно събиране на отпадъци. В тази посока предстои поетапно да бъдат обхванати и всички търговски обекти, производствени бази, предприятия, цехове, складове и други. За реализацията на всичко това, успешно си партнираме с НПО сектора, както и с организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки "Еко Партнърс България“, допълва кметът Генчо Генчев.

"Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ тече в над 20 населени места, в които Шишеяд гостува на различни партньори – общини и учреждения, НПО формирования, бизнес организации.  Целта която са си поставили организаторите е да бъдат събрани 20 000 кг пластмасови бутилки, които да бъдат предадени за рециклиране.

Луиза ТРАНЧЕВА