В десет населени места от Великотърновска област все още има режим на водата. Това сочат данните от доклад на Регионалната здравна инспекция за качеството на питейната вода в региона през септември, предаде кореспондент на "Фокус". С планирано водоподаване са село Ресен, община Велико Търново; еленските села Усои, Майско и Буйновци; павликенските села - Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка и Димча; както и свищовското село Горна Студена.

В тези населени места вода има в определени дни и часове, а причината е липса на достатъчно надеждни източници, които да задоволяват изцяло нуждите на населението.

"Фокус" припомня, че още в средата на лятото, на среща в Областна администрация – Велико Търново започна търсене на решение. Тогава стана ясно и, че има села, които търпят над 80% загуби заради стари водопроводи. Имаше и идея за стартиране на процедура, която да позволи язовир "Александър Стамболийски“ да се ползва за водоснабдяване, а не само за производство на ел. енергия, но такава към момента не е започната.

По последни данни на Областния кризисен щаб за справяне с безводието проблеми има във всички общини в региона, като най-сериозни в горепосочените села.

Луиза ТРАНЧЕВА