Многолюдно шествие изпълни улиците на Велико Търново в празничния 24 май. То потегли от площад "Велчовазавера“ и продължи до сградата на Община Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Начело бяха децата на старата столица с портретите на светите братя Кирил и Методий.

Шествието събра близо 10 000 малчугани, ученици, учители от всички детски градини и училищата, заедно с университетски преподаватели, студенти и докторанти от всички университети в града. Включиха се много граждани и гости, избрали Велико Търново за отпразнуване на Деня на българската азбука, просвета и култура.

Четири оркестъра свириха химна на просветата – "Върви, народе възродени“.

Кметът Даниел Панов посрещна шествието пред сградата на Общината. С вълнение, от трибуната той заяви:

"Вдигнете глава и се огледайте около вас, скъпи великотърновци и госта на Старата столица. Погледнете деца и учениците в очите! Вижте добротата и чистотата в погледите им!

Усмивките и вълнението с което те - децата, почитат светите братя Кирил и Методий и техните ученици – апостолите, сътворили българското слово и нашите, българските букви.

Горд и щастлив съм, че още от малки, великотърновчетата носят в себе си искреното родолюбие! А в погледа им се вижда искрата на българското! На българските корени!

Гордостта, че са родени и живеят в Историческата и духовна столица на Велико Търново!

Тук – в града на Асеневци и Търновската книжовна школа, 24 май е необикновен празник!

Празник на българския дух, на неспиращия порив към знание и духовност! Празник, който обединява и сплотява. Истински ден на родолюбието! Това да се усети само тук – в Историческата и духовна столица на България. Благодаря на всички, които създадоха този неповторим дух“.