Искане за получаване на сведения от областния управител на област Пловдив са изпратили днес народните представители от 16 и 17 МИР в 48 -то Народно събрание Никола Минчев, Стой Стоев, Росен Костурков, Венцислава Любенова, Христо Даскалов (ПП), Христо Иванов (ДБ), Иван Петков, Манол Генов, Кристиан Вигенин (БСП) и Стоян Таслаков (Възраждане).

Писмото, създадено по инициатива на депутатите от "Продължаваме Промяната“, е във връзка с одобрения с Решение№521, взето с Протокол №22 от 24.11.2022 г. на Общински съвет – Пловдив Окончателен проект за изменение на Общ устройствен план на град Пловдив, заедно с устройствени зони, устройствени показатели и правила, и нормативи за прилагане.

С изменението на цитирания ОУП е допусната промяна на предназначението на "Парк отдих и култура“ от озеленена територия за широко обществено ползване в зона за рекреационни дейности.

В писмото народните представители излагат фактическата обстановка и настояват да получат информация на основание чл. 139 ПОДНС за това дали са спазени всички императивно уредени нормативни изисквания за промяна на предназначението на имоти, предвидени в общите устройствени планове и призовават областния управител да упражни правомощията си по чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА като върне за ново разглеждане Решението на Общински съвет – Пловдив пред същия орган.