Депутатът Стела Николова и общинският съветник Евгений Станимиров направиха нещо много уважително към историята на Варна. Това става ясно от публикация на народния представител във Фейсбук, видя Varna24.bg.

Вижте какво пише г-жа Николова, като прилага и снимки. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Два пъти кмет на Варна, депутат от второто Народно събрание, участвал във Френската революция през 1848г., помагал на четата на Хаджи Димитър и инициатор за изграждането на Морската градина.

Попаднахме на снимка в социалните мрежи на състоянието на гроба на Михаил Колони.

Двамата с Евгений (Евгений Станимиров – общински съветник, б.а.) решихме да отидем на място да проверим дали и защо изглежда така неподдържано.

Очаквахме да намерим паметната плоча лесно, предвид, че Михаил Колони е бил два пъти кмет на Варна.

Той е започнал изграждането на Морската градина, убедил е общинския съвет да дарят земя за лятна резиденция на княз Батенберг - "Евксиноград", построил е халите, Катедралата, общинска болница, родилен дом, училище "Климент Охридски". Финансирал е със свои средства това, което е смятал за нужно за града и за това умира без пари и е погребан на общински разноски.

Оказа се трудна задача да открием мястото. Колони е бил погребан в двора на катедралния храм и по-късно е местено тялото в градските гробища. Потърсихме съдействието на фирма "Обреди" и успяхме. Желаехме да заплатим почистване, зацветяване и обгрижване, но се оказа, че услугата, която предлагат "Обреди" е само за премахване на тревата и по - принцип поддържат гробните места на бележити варненци, но напоследък не им достигали хора.

Запретнахме ръкави с Евгений и се справихме за час с предизвикателството.

Оставили сме място за зацветяване и от други признателни варненци.

За съжаление Михаил Колони не е положен на централно място, както му се полага.

Можете да го намерите в блок 62, ред 7, 20 място.