С военен ритуал почитат 132-та загинали от село Поликраище във войните за национално обединение. Организатор на проявата е Инициативния комитет за отбелязване на Деня на героите на Поликраище – Архангеловден, предаде кореспондент на "Фокус“. Траурната церемония ще е в центъра на селото. Програмата е посветена и на 110 години от Балканската война.

В 14:00 часа в селото ще пристигнат военния оркестър на НВУ "Васил Левски“ и представителната военна част от около 60 души, които ще отдадат военни почести и ще застанат в почетен караул на двата паметника. Поканени са и представители на военното министерство от София. Официалната част започва в 15:00 часа. В нея ще бъде припомнена историята на Деня на героите на Поликраище и ще бъдат прочетени имената на героите от селото с датата на героичната им гибел и мястото, където са загинали за България. На паметниците ще бъдат поднесени венци и поставен почетен караул. Ще бъде отслужена панихида.

Ще бъдат удостоени с почетното звание "Герой на Поликраище и България“ героите и ще бъдат връчени специални художествено изработени отличия на техни потомци.

Предвидено е и награждаване на личности, допринесли за всестранния възход на селото.

След траурната церемония ще се проведе среща с народни представители.

 

"Преди 70 години на Деня на героите на Поликраище и на военната панихида са присъствали повече от 5000 души. Това е било най-важният ден на памет за Поликраище. Разчитаме, че и сега присъствието на гражданството ще бъде внушително“, казват още от инициативния комитет.