Диамантът в огърлицата от таланти на плувния шампион на България ПСК "Черно мое" Дениел Нанков оглави класацията на ПСК "Черно море" за състезатели с най-висок точков актив за 2022 г., съобщиха от клуба. 

Призьорите от Топ 10 на клуба бяха обявени на тържествена церемония в Юнашкия салон във Варна. Наградите на отличените плувци – парични премии и ваучери за веригата книжарници "АБВ", им връчиха президентът на клуба Филип Ромбаут, Владимир Върбанов, дългогодишен член на УС, и Кристиян Димитров, директор на дирекция "Спорт" при община Варна.

Сред гостите на тържеството бе Надежда Парушева, дългогодишен организатор на маратона "Галата – Варна".

Церемонията уважи доайенът на спортната журналистика във Варна Митко Апостолов.

С артистична програма по спортни танци поздравиха призьорите и гостите даровитите двойки – Ана и Валентин, Вероника и Никола, възпитаници на треньора Петър Христов.

"2022 г. беше изключително добра, но 2023 ще бъде още по-добра! Благодаря първо на вас, деца, защото без вас нямаше да го има клубът. Вие, скъпи деца, сте в клуба благодарение на вашите родители, сърдечни благодарности и на тях. Благодаря на вашите треньори. Вашият съотборник Дениел Нанков е блестящ пример за това докъде може да достигне човек в мечтите си. Венец на неговия труд не са само отличните резултати в математическата гимназия, има също желязна дисциплина и много труд. Пожелавам ви здраве, щастливи дни, безценни приятелства и фантастични резултати!", сподели в обръщението си към плувците Филип Ромбаут.

Дениел Нанков, с личен треньор Никола Петров, определено изпраща знаменателна 2022 г. - и в личен, и в състезателен план. Той не присъства на тържествената церемония в Юнашкия салон, тъй като веднага след световното в Австралия отлетя за Щатите.

През изминалата година асът на ПСК "Черно море" участва на два шампионата на планетата и на европейско първенство за мъже.

На шампионата на планетата в Мелбърн Дени направи две поправки на националния рекорд в кралската дисциплина 100 м свободен стил, за да го сведе до 47,30 секунди. Той беше част и от щафетата на 4 х 50 м свободен стил, която се класира на девето място! На световното варненецът плува и в квартета 4 х 100 м свободен стил.

На европейско по плуване в Рим през лятото. на 50 м кроул Дениел успя да подобри времето си с 16 стотни. И завърши с 26-то време, спирайки хронометрите на 22,58 сек. На ½-финалите на 100 м свободен стил той финишира в сериите с 24-о време - 49.45 секунди.

При дебюта си на световно за мъже в Будапеща през лятото Дениел Нанков плува над личното си постижение на 100 м свободен стил и регистрира 50,30 секунди. 19-годишният бързак от ПСК "Черно море" завърши на 46-о място в една от най-плътните и авторитетни дисциплини.

Личното време на Нанков от държаното първенство в София през април бе 49,33 секунди.

През 2022 г. Дениел завърши с отличие Математическата гимнация във Варна и бе приет в третия най-стар университет в Америка – Йейл юнивърсити.

Антъни Иванов, който също е състезател на "Черно море", участва на световните шампионати и на европейското. В Мелбърн той бе част от щафетата 4 х 200 м свободен стил, която записа историческо първо участие на финал и се класира на осмо място! В Австралия Антъни Иванов стана първият българин с финали индивидуално и на щафети. В Рим Антъни Иванов бе част от щафетата на България на 4 х 200 метра свободен стил. Квартетът постави нов национален рекорд и финишира на девето място със 7:18.83 минути,

В Топ 10 на ПСК "Черно море" за 2022 г. са: 1. Дениел Нанков; 2. Росина Тодорова; 3. Валентин Филипов; 4. Самуил Данаилов; 5. Тея Николова; 6. Аделина Великова; 7. Джулиан Черкезов; 8. Даниел Кралев; 9. Владислав Терзиев; 10. Невена Александрова.

Хегемонът в българското плуване ПСК "Черно море" изпрати изключително пълноценна и успешна година! ПСК "Черно море" е комплексен шампион по плуване на България за 2022 г. Клубът печели седма поредна шампионска титла!

През 2022 г. състезателите от всички възрасти в ПСК "Черно море“, индивидуално и на щафети, са извоювали от държавни шампионати рекордните 143 медала. От тях 59 са златните отличия, сребърните са – 52, а бронзовите медали – 32.

Плувен спортен клуб "Черно море“ оглави годишната класация на Българската федерация по плувни спортове като комплексен победител с 2732,58 т.

Главен треньор на клуба е Никола Петров. В треньорския екип са Борислав Георгиев, Доротея Славкова, Калоян Георгиев и Меглена Николова.

***

Топ 10 на ПСК "Черно море"

1. Дениел Нанков

2. Росина Тодорова

3. Валентин Филипов

4. Самуил Данаилов

5. Тея Николова

6. Аделина Великова

7. Джулиан Черкезов

8. Даниел Кралев

9. Владислав Терзиев

10.     Невена Александрова