На 22 февруари 2023 година Община Хасково и МКБППМН Ви канят заедно да кажем "Не на тормоза!“, инфомираха от пресцентъра на областна администрация Хасково. От 12,00 часа до Часовниковата кула в центъра на града заедно ще отбележим Деня на розовата фланелка. Пана с послания срещу насилието и тормоза ще представят учениците от хасковските училища. За поредна година стотици деца от Община Хасково се включват в инициативата, за да покажат своята съпричастност с каузата, която осъжда тормоза във всичките му проявления.

Тормозът има много лица и е свързан с насилието: често използвани обидни думи, измисляне на прякори, разпространение на зловредни слухове, повтарящо се физическо насилие и още, и още. Не бъдете безразлични, реагирайте, защитете себе си и другите! Вие можете да направите света по-добър.

Община Хасково и МКБППМН канят всеки, съпричастен с каузата, да се облече в розово на 22 февруари, за да бъде част от кампанията, която изправя срещу насилието позитивизъм, човечност и доброта!

Историята на деня на розовата тениска започва в Нова Скотия, Канада през 2007 година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те купили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик. От тогава кампанията се разраства в целия свят. За поредна година и Хасково е част от инициативата, която казва не на тормоза!