Регионалният исторически музей в Кюстендил обяви Ден на отворените врати в къща-музей "Димитър Пешев". Това съобщиха за "Фокус“ от Културния институт. Поводът е 20-годишнината от нейното откриване. Къща - музей "Димитър Пешев" е съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, който е реализиран в периода август 2002 – март 2003 година. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев и е адаптирана в центъра на града. Строителните мероприятия са извършени изключително бързо и къщата е открита на 25 октомври 2002 година.

За реализирането на проекта особени заслуги имат тогавашният кмет на Община Кюстендил инж. Кирил Алексов и посланикът на Държавата Израел Негово превъзходителство Емануел Зисман. Постоянната музейна експозиция е открита на 9 март 2003 година във връзка с 60-годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Тя е обновена 10 години по-късно с news pic 2
© Фокус
финансовата подкрепа на Община Кюстендил и тържествено открита на 8 март 2013 година.

При подготовката на експозицията, чийто автор е доц. д-р Ангел Джонев, са използвани документи от Централен държавен архив, Архив на Министерството на вътрешните работи, Комисия по досиетата, Държавен военноисторически архив – В. Търново, Държавен архив – Кюстендил, Организация на евреите в България "Шалом" – регион Кюстендил и Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" – Кюстендил. Консултирани са множество изследвания и документални сборници, сред които "Извън хватката на Хитлер" от проф. Михаел Бар-Зоар, "Човекът, който спря Хитлер" от Габриеле Нисим, "Димитър Пешев. Спомени" и др. В нея са представени оригинални вещи, дарени от наследниците на спасителите на българските евреи; снимки и факсимилета, разказващи за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани Асен Суй
© Фокус
чмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев.

Експозицията започва с увод, поясняващ фундамента, върху който се изгражда българската държава след 1878 г. в дух на веротърпимост, етническо и расово равенство. Проследява живота на Димитър Пешев – семейна среда, образование, служба в българската армия и участие във войните за национално обединение, професионална реализация като съдия и адвокат. Друга тема обхваща периода на антиеврейската политика на България (1941–1944 г.) след налагането на хитлеристката власт в Германия, с дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията. Акцентира се на събитията след подписване на споразумение между комисаря по еврейските въпроси Александър Белев и германския представител Теодор Денкер за депортиране на 20 000 евреи.

Къщата музей "Димитър Пешев" е единственият паметник в България, свързан със спасяването и със спасителите на българските евреи.

Венцеслав ИЛЧЕВ