След двегодишно прекъсване археологическият екип, проучващ праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата, отново ще проведе Ден на отворените врати, научи репортер на Радио "Фокус“ – Варна.

Събитието ще се проведе на 22 септември 2022 г. (четвъртък) от 8:00 до 15:00 ч.

"За нас ще бъде удоволствие да Ви разведем из уникалния археологически комплекс и да Ви запознаем с най-новите резултати от проучването на селището на първите производители на сол в Европа“, допълват организаторите .

Посетителите ще влизат на групи. Входът е откъм паркинга, намиращ се южно от селищната могила Провадия-Солницата.

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата представя останките на най-стария солодобивен и градски център в Европа (5600 – 4350 г. пр. Хр.).

"Около 5600 г. пр. Хр. неолитни земеделци от днешна Тракия напускат домовете си, преминават Стара планина и се заселват около солените извори край днешния град Провадия. Правят това заради непреодолимата необходимост от набавяне на жизненоважното за съществуването им вещество, което сега наричаме готварска сол, която поне няколко хилядолетия има ролята и на първите пари.

Така новите заселници поставят началото на най-древния солодобивен център в Европа, при това с използвана и до днес технология - изпаряване на солената изворна вода в керамични съдове. Продукцията се търгува на юг, чак до Егейско море.Започва се с използването на специално изградени куполни пещи, намиращи се вътре в жилищата.

Поради голямото търсене на сол, две-три столетия по-късно технологията е усъвършенствана и производството е изнесено извън селището, в производствен център", разказват от праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата.