Ден на отворените врати ще се проведе във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Посещенията ще се проведат в две сесии: от 10:00 и от 13:30 часа, когато всички желаещи ще имат възможността да получат много полезна информация, както и да се запознаят със специалностите и учебната материално-техническа база, с които Морско училище разполага.

Сред предвидените за разглеждане места по време на деня на отворените врати са: катедра "Корабни силови уреди“, Симулатора за машинни операции (Engine room) и бункероване на втечнен природен газ (LNG), Центъра за управление и мониторинг на бреговата зона, катедра "Навигация“, Център за кибероперации, Център за компетентност КВАЗАР (Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска) и други.

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ е лидер във военноморското и морското образование и наука в национален, европейски и световен мащаб. То е класирано на второ място в света в класацията на Международната асоциация на морските университети (IAMU), а дипломите и квалификации от ВВМУ се признават в огромен брой страни по света, включително такива традиционно морски държави като Австралия, САЩ и Япония.

Морско училище разполага с модерна учебно-техническа база, включваща редица тренажори и симулатори от най-ново поколение, Център за кибер операции, Център за компетентност КВАЗАР, Център за обучение с корабни спасителни средства, Полигон за обучение по борба с корабни пожари и други.

Висококвалифицираните преподаватели осигуряват подготовката на бъдещите морски капитани, корабни, електро- и радио- инженери, IT-специалисти, киберспексперти, експерти по мехатронни системи, по логистика, по управление и експлоатация на гражданския флот, на морските и на речни пристанища, мениджъри на пасажерския транспорт.