Ученици от горните класове на Варненска морска гимназия "Св. Николай Чудотворец“ и седмокласници от ЧСУ "Мечтатели“ посетиха ТУ-Варна в първия от дните на отворени врати на 4.11.2022 г., съобщиха от университета. Проявите започнаха с посещение на кандидат-студентите в корабния навигационен тренажорен комплекс.

Срещата на младите хора с к.д.п. Петър Гембешев, ръководител на Морския квалификационен център към университета и к.д.п. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ-Варна и капитан на влекача, участвал в спасителната акция на кораба "Вера Су" им даде възможност да се запознаят отблизо с възможностите за подготовка на високоспециализирани кадри и цялостната технологична инфраструктура на университета, която помага не само за обучението на бъдещи капитани, но и на всички свързани с реалната морска индустрия.

Присъстващите ученици бяха въодушевени от корабния симулатор и иновативните методи за обучение с използване на виртуална реалност и blended learning, позволено от ИА “Морска администрация“ само на ТУ-Варна. Представена беше и най-новата възможност за бъдеща реализация в яхтения бизнес, презентирана от Свилен Воденичаров, мениджър в Swiss Ocean Yacht Management, който се включи във видеоконферентна връзка с кандидат-студентите.

Те научиха, че обучението им в ТУ-Варна им дава уникален шанс освен стандартните възможности за морски кадри и много допълнителни, като сертифициране от холандската морска администрация за вътрешни водни пътища, сертифициране за плаване на мега-яхти и др.

Кандидат-студентите посетиха и лабораториите по електрообзавеждане на кораби, роботика и мехатроника, електроника и възобновяеми енергийни източници и имаха срещи с доц. д-р инж. Валентин Гюров, ръководител на катедра "Електроснабдяване и електрообзавеждане" и доц. д-р инж. Христо Пировски, ръководител катедра "Корабостроене, корабни машини и механизми".

Вълнуващо беше и посещението за учениците от ЧСУ "Мечтатели“ в Лабораторията по бързо прототипиране и халето с машини към катедра "Технология на машиностроенето и металорежещи машини", с ръководител доц. д-р инж. Таня Аврамова. Преподавателите от катедрата, в лицето на гл. ас. д-р Мария Бакалова, гл. ас. д-р Димка Василева и доц. д-р инж. Стоян Славов взеха активно участие и показаха на учениците някои софтуерни продукти за проектиране на изделия, използвани в Лаборатория CAD/CAM/CNC на катедрата, по-конкретно Autocad и SolidWorks.

Демонстрирани бяха и възможностите за тяхната визуализация – реалистично раздвижване на механизъм и показване на фотореалистична визуализация на няколко обекта, както и демонстрация на живо на 3D принтиране на обект - скоба, чрез която да може да се закрепва Wi-Fi модул.

В халето на катедрата, на учениците беше демонстрирана работата на вертикален обработващ център HAAS, както и компютърно генерираната програма, която управлява всички движения на машината без необходимостта от намесата на оператор.

Дните на отворени врати в Технически университет – Варна продължават на 14, 15 и 16 ноември 2022 г. Всички организирани групи за посещения на университета, със специфични професионални и научни интереси, могат да се свържат с експертите от Центъра за Кандидатстудентски прием тук: http://ksp.tu-varna.bg/index.php/kontakti