С поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на Деня на Европа в Шумен. На 9 май от 10.00 часа на площад "Кристал" пред Паметника на загиналите във войните шуменци представители на местната власт и областната администрация, просветни, граждански и политически организации, ветерани от войните и граждани ще почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Организатори на честването са Община Шумен и Командването на военния гарнизон в града, съобщиха от Общината.

След приключване на ритуала, малко след 10.30 часа от площад "България“ ще стартира традиционната лекоатлетическа щафета "Европа“, в която ще се включат ученици от 5 до 11 клас в три възрастови групи. Трасето на спортната проява е по южното платно на бул. "Славянски", като стартът е от пешеходната пътека до Паметника на съветската армия, а финалът – до РБ "Стилиян Чилингиров“. Награждаването на победителите ще се състои на площад "Кристал“.

По-късно, от 18.30 часа в зала "Арена Шумен" ще се състои празничният концерт "Нощ на европейската и световната музика" на Градския духов оркестър "Михаил Биков" с диригент Христо Атанасов. Входът за зрители е свободен.

От общинската администрация информират гражданите, че във връзка с поднасянето на венци и цветя пред паметника на площад "Кристал" и провеждането на лекоатлетическата щафета на 9 май (вторник) от 8.30 до 12.00 часа ще бъде спряно автомобилното движение по бул. "Славянски" в участъка от площад "България" до ул. "Адам Мицкевич". За същия период от време (от 8.30 до 12.00 часа) временно ще бъдат затворени за движение и улиците "Карел Шкорпил", "Панайот Волов" и "Климент Охридски".

Промените в организацията на движение ще бъдат обозначени с необходимата вертикална сигнализация.