В ход е демонстрационното гласуване в Русенско, съобщават от Областна администрация - Русе. То започна вчера в село Щръклево, а днес продължава в още шест населени места от региона. Между 09.30 и 13.00 часа жителите на Иваново, Красен, Сваленик, Пиргово, Мечка и Тръсетеник, които имат интерес ще могат да се запознаят в детайли със задължителните стъпки при гласуването с машини по време на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2-и октомври тази година.

Същевременно от 10.00 до 16.00 часа във фоайето пред Пленарна зала на Община Русе всеки делничен ден ще има по две демо машини. Навсякъде представители на Районната избирателна комисия /РИК/ ще разговарят с хората, ще им обясняват и ще показват процедурата за гласуване с машини. Всеки желаещ ще може да види по какъв начин ще се гласува на предстоящия вот и да опита сам да използва симулатора. Последователността на действията ще е същата както на парламентарния вот през миналата година. Машината ще е заредена с демо версия и ще се различава от истинската само по това, че имената са измислени.

До 29 септември е предвидено устройствата да обиколят населените места в региона, като те ще бъдат придружавани от членове на РИК, които ще обясняват на хората как да работят с машините. Логистичният процес ще бъде обезпечен от Областната администрация.

За момента съвместната информационна кампания между Областната администрация и РИК преминава при засилен интерес и без особени затруднения.  

Според председателят на РИК Милена Хинкова евентуално затруднение биха предизвикали поставянето на картата в машината, както и фактът, че имената на политическите сили не са разположени на една страница. Това налага електронно прелистване, но въпреки това преобладаващата част от хората се ориентират достатъчно добре.

Областният управител Анатоли Станев и Милена Хинкова са категорични, че гражданите трябва да са спокойни, че гласуването ще протече бързо, лесно и безпроблемно. Най-важното според тях е да не се бърза и внимателно да се чете какво трябва да се направи. Интерфейсът на машините е достатъчно лесен и всеки може да се справи с него.