Демонстрация на занаяти ще има в днешния празничен четвъртък по време на Фермерски пазар в Добрич. Това съобщи Пепа Рашева, организатор на традиционното изложение за област Добрич и председател на Фондация "Добруджа - история, традиции, култура“, предаде репортер на "Фокус". Гостите в Архитектурния етнографски комплекс на открито "Старият Добрич" ще имат възможност да наблюдават как се изработват стъклени играчки за елха, накити от рог, художествено плетиво, шевици върху дрехи, пластика от глина, декорации от плъстена на вълна и много други ръкоделия.

Както всеки четвъртък Фермерски пазар е отворен от 10:00 до 15:00 ч., а днес е домакин на специалното събитие по проект "Туризъм, културно наследство и креативност" по програмата за трансгранично сътрудничество "Черноморски басейн“ 2014-2020. Гости на "Вкусът на Добруджа" са партньори по проекта - туроператорски фирми от грузинския град Тбилиси и украинския Николаев. Те ще имат възможност да опитат продукти от местни производители, ще им бъдат представени стопанствата и ще се запознаят лично с производителите на пазара.

Преди няколко месеца в рамките на проекта екипът му посрещна гости от български туроператорски фирми от цялата страна. Беше осъществен пробен тур по фермите в добруджанския район, който завърши с дегустация на местни продукти. Идеята е да се популяризират град Добрич и региона, да се подпомогне развитието на селския туризъм, да се поощрят по креативен начин местни производители и занаятчии, да бъде привлечено вниманието на туроператори, за да бъде включван добруджанският регион по-често в туристическите обиколки.

Жулиета НИКОЛОВА