Връзката между игрите, образованието, културното наследство и изкуството ще са тема на форум, който предстои във Велико Търново. Събитието, което ще се случи в средата на май, е под надслов "Играещият човек: Създател и потребител", предаде кореспондент на "Фокус". В рамките му ще бъдат представени някои от най-интересните културни и природни дадености на България, но по нестандартен начин - чрез новите технологии.

"Освен това заедно ще имаме възможност да обсъдим какво означава да работиш като творец в сферата на видео игрите. Учениците, които ни посетят, пък ще могат да направят сами робот", допълват организаторите Петя Колева и Милена Бербенкова.

В програмата са предвидени още демонстрация на VR културно наследство и художествена галерия в Metaverse, работилница за ученици /местата са 15/, откриване на две изложби и представяне на късометражен филм, изготвени от студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В рамките на проявата ще се проведе и изследване за нагласите на публиката към внедряването на технологиите в културно-историческото наследство.

Събитието е финансирано от Национален фонд "Култура" и програма "Култура" на Великотърновска община. Началото е 11:00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА