Делегация от ЮНЕСКО посети остров "Св.св. Кирик и Юлита" край Созопол, предаде репортер на "Фокус". Тя включваше помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдел "Европа“ в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал, които са на тридневна официална визита в България.  

Идеята за посещение на острова е свързана с концепцията за изграждане на Световен център за изкуствата там. 

"Идеята да се възстанови и съхрани откритото тук е добра и е възможност не само за България, но и за цялото човечество. Интересно е да видим на едно и също място как има не само археологически обекти, но и подводно културно наследство; също така сгради, които наистина са уникални - не само като архитектура и история, но и заради мястото, на което са разположени. Важно е да се намери добра концепция за създаването на Световен център на острова, а целта на ЮНЕСКО е да подкрепи усилията в тази посока", посочи Ернесто Отоне. 

На място присъстваха още областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев, председателя на Инициативния комитет за изграждане на център за изкуствa "Св. св. Кирик и Юлита" проф. Велислав Минеков и директорът на Центъра за подводна археология д-р Найден Прахов.