През изминалата седмица делегация от Стара Загора осъществи проучвателно посещение в полския град Лодз, съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Посещението бе в рамките на проект за разработване на Стратегия за развитие на иновациите, дигитализацията и предприемачеството в област Стара Загора. То бе организирано в сътрудничество с главна дирекция "Подкрепа на структурните реформи“ към Европейска комисия, Прайсуатърхаус Купърс, в качеството си на консултант по проекта, Община Стара Загора и областното управление на Лодзко войводство, Полша.  

Целта на визитата бе експертите да се запознаят с опита на регион Лодз за справяне с предизвикателствата на икономическото развитие като регион, зависим от въглищата. Изследваха се добри практики за насърчаване на иновации и предприемачество, стратегически приоритети, мерки и водещи проекти в областта на иновациите (минали, текущи и планирани), които са задвижили или имат потенциал да задвижат екосистемата, възможни модели за сътрудничество с бизнеса и науката, както и примери от процеса на преход, който продължава и до днес.  

Участници в делегацията бяха Теодора Нончева - заместник областен управител на Стара Загора, Росица Райкова – началник отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ към Община Стара Загора, Антоанета Никова – представител на "Индустриална зона Загоре“ АД, доц. д-р Емил Славов - зам.-ректор по проектна дейност към Тракийски университет, Донка Тодорова – Агенция за регионално икономическо развитие.  

По време на посещението бяха проведени срещи с няколко организации на регионално и местно ниво, клъстери, университети и образователни институции. Бяха посетени и две индустриални зони, където се набелязаха ключови характеристики и предимства за привличане на инвестиции и преход към нисковъглеродна икономика, програми за устойчив и приобщаващ растеж, различни механизми за подкрепа, както и множество възможности за сътрудничество и колаборация.