Днес, 9 май 2024 г., на посещение в Русенския университет беше делегация от Университет "Кадри Жека" в Косово. В нея бяха ректорът на университета доц. д-р Артан Демарку, заместник-ректорът по международно сътрудничество доц. д-р Дукажин Лека и преподавателката д-р Шехназе Гагица, съобщи образователната институция.

Гостите бяха посрещнати от заместник-ректорите доц. д-р Галина Иванова и доц. д-р Десислава Атанасова, които представиха Русенския университет и неговите постижения в образованието, науката и международната дейност. В разговора участва и проф. д-р Юлиана Попова.

Университетът "Кадри Жека“ е държавен и е едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната с интердисциплинарен профил и широка мрежа от международни контакти.

По време на визитата беше подновен договорът за сътрудничество между двата университета. За утрешния ден е предвидено посещение на делегацията във Филиал Разград на Русенския университет, тъй като гостите изразиха желание за съвместни програми в областта на хранителните технологии и биотехнологиите, както и за съвместно обучение на докторанти по докторски програми на Русенския университет.