От 28 ноември до 2 декември делегация на Европейската комисия е на посещение в Стара Загора, предаде репортер на Агенция "Фокус". Екип на генерална дирекция "Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия ще бъде тук по покана на българските власти. Начело на делегацията е Анес Монфре, началник на отдела за България, Унгария и Словения, който отговаря за изпълнението на Споразумението за партньорство, както и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход на трите държави.

За България отделът следи за изпълнението на Споразумението за партньорство и на оперативните програми за периода 2014 – 2020 и ще наблюдава и изпълнението на новото Споразумение за партньорство и програмите за 2021 – 2027: "Транспортна свързаност“, "Околна среда“, "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, "Техническа помощ“, "Развитие на регионите“, "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

По време на посещението представителите на Европейската комисия ще вземат участие в Комитетите за наблюдение на Оперативна програма "Транспорт и транспортна свързаност“ (ОПТТИ) и Оперативна програма "Региони в растеж“ (ОПРР) в Стара Загора, както и на Оперативна програма "Околна среда“ (ОПОС) в София.

Делегацията ще посети и проекти, финансирани по трите програми в Стара Загора и съседни общини. На 29 ноември представителите на Комисията  участват в регионална среща с бизнеса "От наука към иновации“, организирана от Изпълнителна агенция "Програма за образование“.

На 1 декември екипът ще се срещне с кмета на общината Живко Тодоров, а от 10.00 часа ще бъде дадена пресконференция в сградата на Община Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА