Една от темите  в първия ден на българо-румънски форум за съвместни действия при кризи е дейността на доброволческите формирования в област Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". Двудневен форум за популяризиране на мерките за по-добра защита на населението в трансграничния регион Кълъраш - Добрич при извънредни ситуации започва днес в добруджанския град.

Форумът ще бъде открит в 13:00 ч. Ще бъдат представени целите и постигнатите до момента резултати по трансграничния проект. Направени са анализ и оценка на рисковете от пожари, наводнения, снегонавяване, земетресения и други природни бедствия, както и производствени аварии, включително радиационно изтичане, които могат да засегнат териториите на община Добричка и окръг Кълъраш. Разработени са Съвместна стратегия и Съвместен план за действие по проекта.

В утрешния ден в 9:00 ч. ще бъде представен План за обща намеса в областите на компетенция на Генералния инспекторат за извънредни ситуации и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Форумът е организиран от Община Добричка, която е водещ партньор по проект "Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион "Кълъраш – Добрич“, финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България. Осъществява се в сътрудничество с Инспектората за извънредни ситуации "Barbu Stirbei" на окръг Кълъраш, Румъния.

Жулиета НИКОЛОВА