Стотици смолянчани заедно отбелязаха 24 май на Амфитеатъра на Новия център в града, предаде репортер на "Фокус“. Най-българският празник започна с "Върви народе, възродени“ и химна на България.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов поздрави жителите на Общината с празника на славянската книжовност. "Изключително ми е приятно, като кмет на община Смолян да ви поздравя с Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. На 24 май отдаваме почит към безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий, написали нашата азбука. Това не е просто официален празник. Това е денят, в който всички българи може да кажем: "И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат“. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Всичко велико в нашата история започва с безсмъртното дело на Кирил и Методий. Те ни внушиха самочувствието на народ, световен и културен напредък“, каза Мелемов.

Той се обърна с думи на признателност и  към последователите на Солунските братя – учителите. "Въпреки всички превратности на времето, в училищните класни стаи, ясно, упорито и недвусмислено звучат вечните уроци на живота. Днес се прекланяме и пред талантите на Смолян – творческите пориви и постижения на дейците на изкуството и културата са гордостта на нашата община. Нужни сте ни, за да оцелеем, защото един народ е жив докато пази културните си ценности. Да пребъде българското училище, да пребъде българското изкуство и култура, да са живи и здрави децата ни – те са надеждата ни, учителите – те са упованието ни, творците – те са силата ни. Честит Празник“, каза в словото си кметът Мелемов.

Той награди с Годишната награда на Общината и 32-ма изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и журналистиката за 2023 година. Те получиха грамота, Значка на Смолян и по 250 лв.  

Началникът на Регионалното управление на образованието – Смолян, Никола Запрянов връчи наградите "Неофит Рилски“ от МОН на седим отличени учители от различни училища в община Смолян.

По време на празника бяха удостоени със званието "Почетен гражданин“ на Смолян Георги Гривнев и Светозар Казанджиев.

Празничната програма продължи с изпълнения на деца от детските градини в Смолян и ОДК – Смолян. Тържеството завърши както подобава с голямо родопско хоро, на което се хванаха участници в програмата и граждани на Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА